May 2012Home Chic Club: May 2012

5/26/2012

Fabulously French

Ukoliko ovih dana razmišljate (kao ja) o remodeliranju svoje kuhinje, svakako jedno od najvažnijih pitanja koje se postavlja je pitanje stila. Izbor stilova je zaista veliki i zavisi kako od potreba koje kuhinja mora da zadovolji, tako i od kompletnog stila stana.
Kako sam ja opsednuta ovim pitanjem od kada je počelo renoviranje u mom stanu, to sam istraživala ideje i trendove kuhinja poslednjih nedelja. Iako se još uvek nisam definitivno odlučila za stil koji ću izabrati, ipak bih izdvojila jedan koji zaslužuje da bude tema za sebe... njeno veličanstvo FRENCH KITCHEN STYLE :)))
Dakle, kao što svi znamo kuhinja je srce i duša doma i mora biti podjednako lepa i udobna. Ovaj stil je nadasve šarmantan, pomalo romantičan i apsolutni hit u svetu trenutno! Zato ukoliko sada radite renoviranje svoje kuhinje i razmišljate o stilu, evo nekoliko divnih ideja i primera francuskog šika!!
Ono što je takođe važno reći je da ovakvu ili sličnu kuhinju možete stvoriti  po principu "uradi sam"- DIY tako što ćete svoju staru kuhinju ( a posebno ako je klasična i demode braon i sl.) prefarbati akrilnim bojama na vodenoj bazi (belom, golubije sivom, tirkizno plavom i sl.), patinirati i dodati nove ručice odgovarajućeg stila ... Sve to ne mora mnogo da košta, a rezultat može biti zaista fantastičan.
Jednu sličnu transpofmaciju kuhinje možete videti na: http://www.centsationalgirl.com/2010/03/painting-kitchen-cabinets-etc/. Fenomenalno, zar ne!!!
Treba napomenuti da se u  ovaknim kuhinjama, posle bojenja, često vrši postupak patiniranja kojim se dobija utisak starog, antiknog nameštaja. Čitav postupak nije toliko komplikovan i dosta detaljnih objašnjenja je moguće naći na brojnim blogovima koji se bave ovom temom. Posle postupka patiniranja, kuhinja izgleda gotovo potpuno autentično, pa ako vam je to cilj i želite da pokušate, prenosim vam kratak tekst o ovoj tehnici:
" Patina je namenjena za senčenje nameštaja i drvene galanterije isključivo u enterijeru. Ima više vrsta patine: na bazi vode, pationoil, sintetičke patine. Premazuju se: nitro, poliuretanima i akrilnim lakovima. Razređuju se acetonom ili alkoholom. Potrošnja je 40-80 gr/m2, dizne 1,2 - 1,6. Patina se nanosi na ošmirglanu podlogu, posle kratkog sušenja šmirgla se čeličnom vunom ili skoč brajtom tako da ostane u porama drveta. Od načina šmirglanja zavisi krajnji efekat koji se postiže. Uglavnom se koristi za postizanje antičkog izgleda nameštaja ali se može primeniti i kao klasični bajc direktno na drvo. Kada se koristi sa alkoholom lakše se brusi ali je slabija adhezija, a kada se koristi sa acetnom adhezija je odlična ali se teže brusi. Patina je podložna sedimentaciji, nanosi se četkom ili špricanjem. Potrebno je da se dobro osuši pre nanošenja laka, ne sme se skladištiti na temperaturi nižoj od 15*C. Treba je nanositi u tankom sloju, pošto veća količina patine može uzrokovati lošiju adheziju završnog laka. Ima ih u različitim bojama: crna, žuta, crvena, bela, braon, zlatno žuta..."
Uz ovakve kuhinje treba izabrati i odgovarajuću sudoperu, a moj lični favorit je nešto ovako...
Jednom kada ste postigli bazični izgled francuskog stila u vašoj kuhinji, dodajte detalje i sitnice koji će udahnuti život novim kuhinjskim ormarićima. Ideja ima napretek, ja ću ovde pomenuti samo neke.
Postojeće kabinete možete ukrasiti ukrasnim drvenim lajsnama koje ćete dodati na vrh gornjih kuhinjskih ormarića ili na neko drugo mesto po sopstvenom izboru. Pored toga, uvek možete iskoristiti takve ukrasne detalje kao nosače za  police.
Neka od kuhinjskih vrata možete ukrasiti tipičnim francuskim natpisima, a tehnika je dosta jednostavna. Potrebno je da na papiru, odabranim odgovarajućim fontom odštampate željeni natpis. Potom poleđinu papira pređite kredom u boji i papir prikačite uz pomoć selotejpa na željeno mesto na vratancima. Olovkom prelazite preko natpisa kako bi se slova otisnula na vratima. kada ste to završili, slova obradite veoma finim flomasterima (možete kombinovati boje) a potom ceo postupak završite slojem laka radi učvršćivanja za podlogu. Na ovaj sloj možete primeniti i tehniku krekovanja (pucanja površine) i time dobiti još bolji, rustičniji efekat. Na kraju, na jedna ili više vrata možete ušrafiti staru kukicu za kačenje kuhinjskih ubrusa i drugih sitnica radi postizanja još boljeg efekta!!
Ukoliko vam je sve ovo previše komplikovano, dovoljno je da odštampani tekst uramite i postavite na slobodne površine u kuhinji... :)) A evo i kako to može da izgleda...
Na kraju dodajte odgovarajuće posuđe i escajg koje ćete izložiti u otvorenim i zastakljenim kabinetima, na policama, pultu i sl. Uz sve to, tu je i nezaobilazni simbol francuskog duha, petao :)
Ne zaboravite ni na svoje prozore. Ukrasite ih cvetnim sandučićima i dajte vašoj kuhinji dodatno lep pogled i spolja i iznutra :)
Kada ste završili posao i zadovoljno uzdahnuli, preostaje vam samo uživate u odabranim jelima i čaši dobrog vina.... :)
Ukoliko vam se ovaj stil dopadne, dozvolite sebi da se "proširi" i na druge delove vašeg stana. Uz pomoć istih tehnika i ostatak nameštaja može odisati francuskim šikom koji je bezvremen i uvek u trendu!!
Zaista bih volela da moj dom ovako izgleda jednog dana.... Šta se vama najviše dopalo??


5/21/2012

Plan, budžet i stvarnost! :)

Kod nas je uobičajeno da se, kada vidite čoveka koji ide ulicom i priča sam sa sobom, kaže da je ili lud ili ima majstore kod kuće! :)
A narodne mudrosti nikada ne treba podcenjivati. Iz tog razloga sam danas bila izuzetno rasejana na poslu i umalo napravila katastrofalnu grešku... Srećom, sve sam uspela da ispravim na vreme... :/
U želji da sa što manje stresa isplivam iz ovog renoviranja, danas sam napravila plan koga bih volela da se držim, a koji se (bilo bi idelano) uklapa u moj porodični budžet. 
No, pre nego što ga iznesem i podelim sa vama, setih se kako me je mama na početku ove priče pitala kada se planira završetak radova i u šali zaključila da će to verovatno biti negde oko mog rođendana (22.06.). 
E sada moram opet da napravim malu digresiju i podsetim vas da je prvobitni plan bilo krečenje i lepljenje tapeta... Nego, da se vratim na komentar moje mame i na to kako sam joj se ja slatko nasmejala (jer je to bilo negde oko 1.maja) i rekla joj da je to glupost i da će sve biti gotovo do 15. maja..... 
I da se sada konačno vratim na plan... 
Dakle, plan usklađen sa budžetom je sledeći (samo nemojte da mi se smejete, ja sam kontrol frik) 
Do kraja maja:
  1. kupovina podnih i zidnih pločica
  2. plaćanje Keramičara
  3. završetak krečenja i plaćanje istog
Početak juna:
  1. kupovina nove ugradne staklokeramičke ploče i ugradne rerne
  2. kupovina i zamena svih radnih ploča i plaćanje stolara
Sredina juna:
  1. zamena svih kuhinjskih frontova i plaćanje stolara
  2. kupovina rolo zavesa
  3. kupovina visilica za šank i lustera za trpezariju
  4. kupovina tepiha
Početak jula:
  1. kupovina sudo  mašine
Sredina jula:
  1. kupovina novog trpezarijskog stola ( onaj stari ide u vikendicu) 
  2. kupovina komode
Dakle, šta je zaključak??  Mama uvek zna najbolje!! :))) Veliki pozdrav za sve mame!! 
Obzirom da sam hronično neispavana, drugi deo priče o planovima i budžetu (njihovom međusobnom neslaganju) ću vam ispričati sutra. Lepi snovi i puno :****!!
Vesna!




5/19/2012

Sivo, plavo ili kako ništa ne ide po planu!

Izgeda da se meni stvari nikada ne dešavaju onako kako ih planiram, već stihijski...da ne kažem slučajno...
Ovo je priča kako se jednostavno krečenje trpezarije i pretsoblja pretvorilo se u noćnu moru sa srećnim krajem...
Prvo smo suprug i ja odlučili da, kao i uvek do sada, sami obavimo krečenje i lepljenje tapeta pomenutih u priči "Zadivljujće a moguće"... No, kao što rekoh, ništa u mom životu ne ide po planu, pa ni ovo...
Dugo sam razmišljala o izboru boje za zidove i zanesena nekim prizorima koji su mi se utisnuli u sećanje, odlučila da pokušam da uz tapet sa srebrnim uzorkom izaberem neki ton sive boje. Izabrala sam ton koji je na ton karti delovao kao fantastična svetlo siva boja sa srebrnim odsjajem...
Eh, kako sam bila srećna dok sam zamišljala prekrasne sive zidove.... Posle nekoliko dana gletovanja, šmirglanja, pa opet gletovanja i šmirglanja, čišćenja zidova, podova, osvanuo je taj dan kada je trebalo okrečiti zidove. I počeli smo... U startu mi se učinilo da je boja na zidovima više plava nego siva, ali sam se tešila mišlju da će se prava boja videti tek nakon sušenja... I tako sam sa zebnjom čekala da se desi čudo, ali...
Već vam je jasno šta se dogodilo... Umesto sivih, dobila sam plave zidove koji samo na veoma jakom svetlu deluju sivo. A moj prostor je mračan jer se između trpezarije i kuhinje (koja jedina ima prozore) nalazi pregradni zidić dopola ozidan a u gornjem delu u kombinaciji drvenih okvira i stakla...:(
I bio je to početak jedne divne avanture..
Nakon neprospavane noći i dosta razmišljanja, zaključila sam da su beli zidovi ipak zakon, pa sam odlučila da pozovem majstora da to obavi. Nekoliko dana sam morala da ga sačekam, a za to vreme sam posmatrala moje plave zidove i počela polako da se navikavam na njih. Čak su počeli i da mi se dopadaju...hahahahahaha....
No, nisam baš toliko sentimentalna prema plavoj boji, pa sam se jutros sa majstorom dogovorila da sve prekrečimo u belo... i otišla na posao.
Kada sam se vratila, saznala sam da je moj dragi izgubio pa pronašao celu svoju platu dok je kupovao materijal (da li vam ovo zvuči poznato!!!), ali to nije toliko bitno, to vam samo usput pričam. Zidovi su bili prekrečeni u belo, a ispod se videla plava, plafon je izgledao čak odlično (jer je majstor prekrečio ručni rad mog dragog) ali je majstor imao jednu malu, malecku sugestiju... da srušimo onaj pregradni zid između trpezarije i kuhinje i otvorimo prostor!!
Neverovatno!!
Ja o tome pričam mom dragom već godinama, a sad mi se ukazala jedinstvena prilika da se to najzad i dogodi. I tako... Rečeno, učinjeno... Hilti bušilica, čekić i zidić nestade kao da ga nikada nije ni bilo. Sve gotovo za malo više od sat vremena...
Fantastično!!! Sada posmatram kako majstor popravlja - ispunjava deo zida koji je bio ispod pregrade od drveta, kasnije sledi gletovanje da se sastav ne primeti a onda na kraju dobijam i šank!!! E to je već nešto!!! :))) Ovako je izgledala pregrada pre rušenja (slikano za novogodišnje praznike)....
Evo i nekoliko slika posle rušenja, tek da steknete utisak...
Strašno, zar ne? :(
Ali, nakon "malo" doterivanja (što u prevodu znači mnogo gletovanja, dodavanja gipsanih ploča na postojeći zidić) i mnogo čišćenja stanje se malo popravilo, pa sada izgleda znatno bolje :)
ali, to je tek počerak... Sada me čeka još puno posla jer je ova promena izazvala bujicu novih ideja, pa sledi postavljanje novih zidnih i podnih pločica, montiranje daske na pultu, zamena svih radnih ploča, zamena frontova na kuhinji, ugradnja staklokeramičke ploče i ugrade rerne, ugradnja sudo mašine, ugradnja visilica iznad pulta, kupovina novog lustera u trpezariji itd., itd...
Naravno, sve ću vam detaljno ispričati u nastavku ove priče, sada sam stvarno jako umorna i pospana...
Ukoliko imate nekih ideja ili sugestija za mene volela bih da ih podelite samnom. :)
Uživajte u vikednu i opuštanju!

Vesna 

5/13/2012

Detalji, detalji, detalji... i kako ih izabrati?!

Nakon jučerašnjeg sunčanog, gotovo paklenog dana u Beogradu, danas kiša i hladno... bah... 
No nema veze, današnja tema je upravo o onim sitnicama koje u našem domu stvaraju efekat poput onog koji sunčan dan ima na naše raspoloženje. 
Setite se onog osećaja kada vidite u magazinu neki prostor i obuzme vas osećaj da biste tu mogli i želeli da živite... Osećaj lepog, ušuškanog gnezda o kome ste oduvek maštali...
Reč je o drugoj faza uređenja prostora koja podrazumeva izbor i postavku detalja. 
Dakle, sve je u detaljima, u "šminkanju" prostora...
Kako, sa čime i koliko?? 
Ukoliko ste (kao i ja) neko ko voli česte promene u svemu, pa i u svom životnom prostoru, preporučujem da izaberete za velike površine u stanu neutralne boje ili monohromatski princip. Kada razmišljate o uređenju svog doma, zamislite da su te površine podloga za sliku koju želite da naslikate. Sa takvom podlogom uvek se možete igrati bojama u detaljima, često ih menjati i prilagođavati trenutnom stilu i željama. Prostor oživljen odgovarajućim detaljima u boji možete prilagođavati godišnjem dobu, sezoni praznika, trenutnom raspoloženju i idejama. 
Postoji nekoliko načina da to učinite... Najlakši od svih je da se u izboru detalja rukovodite principom "manje je više".
E sad o detaljima koji dom znače...

Izaberite nekoliko krupnih, zanimljivih detalja koje ćete postaviti na vidljiva mesta u svom domu. Vodite računa da budu dovoljno osvetljena  tokom dnevnog svetla, a uveče ih možete akcentovati pojedinačnim izvorom svetla. To mogu biti skulpture, vaze, činije, svećnjaci ili čak posuđe, zavisno od dela prostora koji uređujete. Ove prikazane možete nabaviti u http://www.kika.com/rs/home/



Jastuci... Hahahahaha... ženski princip koji nervira sve mušarce. Moji muškarci se uvek pitaju zašto ih ima toliko i čemu služe... Bez veze... Zar to nije očigledno :) Birajte boje koje odgovaraju vašem prostoru ili one sasvim suprotne, ukoliko želite da oživite prostor, ali svakako ih imajte jer oni daju svim sofama dovršen izgled, a vašem domu toplinu i osećaj da ne stanujete u hotelskoj sobi. Ukoliko ih već imate, nabavite nekoliko vrsta navlaka koje ćete menjati pa će vam jastučići uvek delovati kao novi.  Šareni jastuci su hit ovog proleća i učiniće vaš dom veselim i razigranim kao proleće.
 a ovo su moji... kupljeni u http://www.conforma.rs/
Kupila sam i ljubičaste za balkon, ali o tome kada sređivanje balkona dođe na red :)

Cveće, naravno!! Sveže cveće daje instant fresh i sofisticiran izgled svakom domu, zato uvek napunite vaze cvetovima živih boja i uživajte u svakom pogledu na njih. Vaze možete takođe ispuniti ukrasnim kristalima što će ovaj prizor učiti još privlačnijim. Osim vaza, za cveće vam mogu poslužiti i bokali, lepe čaše, čak i posuda za supu.

Ramovi za fotografije sačuvaće sve vaše najlepše trenutke i uvek vam vraćati taj dobar osećaj nekog tako posebnog dana... Ramovi za slike kombinovani sa drugim ramovima i bez slika mogu načiniti zanimljivu kompoziciju na stalaži ili zidu, zašto da ne?


Tu su svakako i svećnjaci i sveće, nezaobilazan detalj koga kod mene ima u svakoj prostoriji osim u sobi mog tinajedžera gde više nemam moć kontrole :S :).


Toliko od mene za kraj ove nedelje... I da ne zaboravim, svim majkama na svetu, a pre svega mojoj, srećan dan majki :)) Ljubimo vas majke i zahvaljujemo se bogu što postojite!! <3

Zadivljujuće a moguće!!

Često gledamo fotografije enterijera koji nas ostavljaju bez daha... U čemu je tajna takvih prostora??
Radi o nekoliko pravila koja vode ka sigurnom uspehu. 
Trenutno radim na uređenju svoje trpezarije. Mala (malecka) kakva jeste pruža mi veoma ograničene mogućnosti za kreiranje prostora koji oduzima dah, ali ja se ne predajem tek tako. :)

Prvo i osnovno: Dobar plan!!
Pre nego što krenete u realizaciju imajte na umu da nijedno ograničenje nije toliko veliko da je nesavladivo. Zato pažljivo osmislite prostor kakav želite. Kopirajte stil koji vam se dopada, bez obzira da li je on moderan minumalistički ili možda više tradicionalan. 
Ja lično najviše volim dobar mix oba, eklektiku koja će obuhvatiti najbolje od svih stilova i koja će slaviti sve trendove ali uvek nosti pečat ličnog i osobenog.


Obzirom da volim elegantan prostor, ali ne previše formalan u kome se moja porodica neće osećati komotno i udobno, kombinovaću nekoliko bitnih principa.

1. Zidovi:
Obzirom da sam već rekla da je prostor veoma mali i da nema previše prirodnog svetla, osnovno je da mora da ostane svetao. Zato je belo najbolji izbor... jednostavno, bezvremeno i opet trendy.
Da bih postigla pravi efekat bez prevelikih izdataka, na frontalni zid postaviću prekrasan tapet ( The Gardens of Amsterdamhttp://www.tapetino.co.rs/. Cena rolem iznosi 3.700,00 RSD a dimenzije su 10,05x0,53 m.

by BN Wallcoverings


Tapet je veoma kvalitetan, lep i lako se održava (može se prati) te će imati kako estetsku, tako i funkcionalnu vrednost i svrhu u prostoru u kome se svakodnevno obeduje, ispija popodnevna kafica, piše i čita...
Ostali zidovi biće okrečeni u belo - kakva je i podloga na tapetu (Helios akrilna disperzija -sjajna). I oni se mogu lako održavati, a malom prostoru će dati potrebnu svetlost i svežinu i vizuelno će ga učiniti većim.

2. Nameštaj
Trpezarijski sto je veoma važan estetski i funkcionalni detalj svake trpezarije. U mom slučaju to je sto kupljen pre dve decenije na aukciji američke ambasade. Proizvođač je Drexel Heritage Furniture, US kompanija osnovana davne 1903.godine a više detalja možete naći na:  http://www.drexelheritage.com. Sto je klasičnog dizajna, od punog drveta i veoma praktičan jer u punoj dužini za sto može da se smesti 12-14 osoba (nakon umetanja tri dodatna širine 0,5 m dela ukupna dužina stola je 3,2 m x 1,10 m) pa ga koriste i moji prijatelji za velike proslave.  Na žalost, nekada prekrasna politura je uništena, pa je vreme i za njegovu restauraciju. Već je napola obrušen,a nakon završenog brušenja sledi nanošenje nove politure (naravno DIY) kako bih mu vratila stari sjaj.

Stolice su takođe veoma bitne, moraju da zadovolje u estetskom smislu ali da budu udobne i ne previše glomazne, obzirom na ograničeni prostor kojim raspolažem. Bež eko koža je vrlo zahvalna za svakodnevno korišćenje i održavanja, a pritom deluju dovoljno elegantno. 
Originalne stolice koje su kupljenje uz ovaj sto u lošem su stanju, pa su morale biti zamenjene, ali u budućnosti planiram da ih obnovim i upotrebim u vikendici. :)
Komode su takođe poželjne, što zbog odlaganja posuđa, stolnjaka, escajga, to i zbog sopstvene estetske vrednosti i predstavljaju mesto na kome se mogu izložiti dekorativni predmeti i lampe. Pronašla sam jednu koja je ušla u uži izbor. Bela, svedene forme... i ne previše skupa :)

Ako pak preferirate nešto drugo, moj predlog je da to bude neki unikatan komad nameštaja koji će sam za sebe biti izjava vašeg stila i načina života. Takve komade moguće je pronaći veoma povoljno, a potom im uz malo boje i truda vratiti lepotu.


3. Rasveta:
U svakoj trpezariji neophodno je centralno osvetljenje iznad stola. Ono mora biti dovoljno jako da pruži dovoljno svetla, ali nikako ne sme smetati onima koji sede za stolom. Jedan fantastičan luster je trik kojim se postiže efekat elegantnog, zadivljujućeg prostora. Zato nemojte štedeti na ovom komadu, isplatiće se višestruko. U pogledu perifernog svetla moguće je više kombinacija. Zidne ili stone lampe, ugradna rasveta u    
spuštenom plafonu, fluo rasveta ispod karniše ili dekorativnih lajsni i sl. Izbor zavisi od stila i samog prostora.


4. Dekoracija:
Ogledala u prostiru mogu da učine čudo. Već neko vreme sanjarim o jednom ogledalu za koje verujem da i ne postoji na našem tržištu, ali sam uspela da pronađem nešto slično. Doduše ne u obliku ogledala, već u obliku zidnog sata. Tzv. sunburst mirrors su izgleda veliki hit svuda u svetu, pa ćete možda negde i pronaći neko... U svakom slučaju, ako ne uspete, sledi jedan od mojih narednih projekata izrade ovakvog ogledala o čemu će biti reči u posebnom prilogu. :)
Ovako izgleda  moje omiljeno ogledalo...
a ovo je moj sat :)

Nije loše, ha...:)
Naravno, tu su i slike (samo vodite računa jer se tu najlakše sklizne u neukus). Ukoliko niste vlasnik nekog umetničkog dela, odaberite dobre ramove i u njih stavite drage uspomene, fotografije ili nešto slično.  Trik je da sve ramove različitih formi obojite istom bojom, dodate nešto širi paspartu (ako su u pitanju male fotografije ili sitni predmeti) i postavite ih u formi kvadrata, kruga ili pravougaonika (zavisno od dužine zida) i dobićete jednistven detalj-mini izložbu koja pleni.

5. Podne obloge:
Tepih je posebna priča i kao i zavese, predstavlja element koji može prostor da razigra i učini dopadljivim. Obzirom da nisam pobornik šareniša, verovatno ću se odlučiti za tepih neutralne, bež ili bele nijanse. Razigranost se može efektno postići i teksturom, čiji sam ja fan :)


6. Zavese:
Ukoliko imate sreće da vaša trpezarija ima prozore (znači dosta svetla) svakako će vam biti potrebne i zavese. Osobno nisam neki fan istih, ali ako pogled kroz prozor nije na prekrasno zelenilo već na beton i komšijski prozor, moraju se koristiti. Ako je tako, ja sam opet za nešto lako, prozračno, neopterećujuće. Ako to nije dovoljno zbog zamračivanja, uvek možete koristiti roletne ili venecijanere koje ćete ugraditi između dva prozorska krila (čime ćete ih učiniti manje vidljivim i zaštititi od prljanja i prašine) i ne morate žrtvovati lepotu zbog funkcionalnosti. Dakle, lako, prozračno, svetlo...:)

Dakle, nekoliko dobro kombinovanih ideja učiniće čudo za vašu trpezariju.
Inkorporiranje ovih nekoliko ideja u vaš projekat učiniće da dobijete savršen, dobro ukonponovan prostor za uživanje u svim vašim kulinarskim čudima. Zadivljujuće je ipak moguće, zar ne? :)
Vraćam se sutra sa novim idejama za  kraj ove nedelje!

Vesna! 

5/12/2012

korak prvi

Prvo ću vam pokazati neke stvari koje sam uradila pre  nekog vremena. Na žalost, tada nisam planirala da to delim sa drugima, pa nemam fotografije pre i posle, ali nema veze... Svakako ću vam objasniti sve detalje kako sam nešto uradila.
Pre nekog vremena sam odlučila da uredim dnevni boravak, ali tada nisam imala baš veliki budžet pa sam morala sama da se snalazim... Idela je bila da soba bude crno bela, a bila je... uh, bolje da ne znate... zapravo grozna... Zidovi boje, pa ne znam kako bih je opisala osim da kažem da su bili negde između boje kajsije i cigla boje... bah... Ugaona garnitura je tek posebna priča... tamno crvena sa sitnim cvetnim dezenom... regal klasičan sa staklenom vitrinom u naravno, kakvoj drugoj osim braon boji i još ponešto što i nije vredno opisa... E sad, sve je krenulo od ideje i kožnog kreveta Simpo koji sam slučajno pronašla na nekom ogrooomnooom sniženju. Ostalo je išlo redom... Crni šezlong sa sajma nameštaja, takođe vrlo povoljno, španske tapete na jednom zidu, stara komodica iz mojih devojačkih dana koja je poslužila kao komoda za TV i naravno ono najvažnije novi - stari regal o kome i želim da vam pričam.
Dakle, posle dugog razmišljanja kako da od starog braon regala koji se u tu ideju nimalo nije uklapao napravim nešto što će i dizajnerski i funkcionalno da zadovolji moje potrebe, odlučila sam da ga presvučem kožom (čitaj eko kožom) i to sam i uradila. pored presvlačenja, bilo je potrebno potpuno ga preurediti, tako da sam neke delove izbacila a neke koji su bili otvoreni zatvorila ostatkom vrata koja sam dobila sa odbačenih delova regala. Sve u svemu, ispalo je dobro, jednostavno i nimalo skupo, a plakar je jedinstven i meni se čini da lepo izgleda. Vi prosudite sami pa recite...




E sad postupak...

Dakle, prvo je bilo potrebno isplanirati količinu materijala... Pažljivo izmerite sve delove koje planirate da presvučete. Na svaki izmereni deo dodajte onoliko cm kolika je debeljina dela koji presvlačite. Kada ste to uradili, ostaje da sve te delove, tj. njihove oblike isečete od papira i rasporedite što pravilnije (nešto kao slagalica) na zamišljenoj površini materijala i tako što bolje iskoristite materijal a izgubite minimum i ne kupujete previše. Kada ste to uradili sledi kupovina željenog materijala i postupak....

Ja sam to radila leti jer je tako najbolje, obzirom da se delovi lepe lepkom za kožu koji imaju težak i nimalo prijatan miris. Sve delove sam skinula, pa sam to radila na balkonu. Materijal sam pažljivo izmerila za svaki deo, isekla uz ostavljanje veće dužine zbog delova koji se savijaju preko ivice, namazala lepkom i materijal i drveni deo, sačekala malo da se lepak prosuši i lepila. Ukoliko je negde potrebno, ivice doterajte skalpelom ili makazama, ostavite da sve sve dobro osuši i delove možete ponovo vratiti na mesto. Stranice ormana sam lepila u sobi jer je bilo previše komplikovano da se sve iznese na balkom, ali ukoliko imate veliki balkon ili još bolje dvorište, obavezno to uradite. Kada je sve bilo gotovo... vauuuuu... bila sam zadivljena svojim delom i onim što sam postigla. Nije bilo previše teško, koštalo je malo a dobila sam upravo ono što sam želela i što mi je bilo potrebno. Od tada je prošlo već par  godina, a orman je podjednako lep kao i prvog dana. 
Eto, to je prvi projekat koji ću podeliti sa vama, nadam se da vam se dopao i da će vas inspirisati da i vi nešto slično uradite u svom domu. 
Srdačan pozzz!

Vaša Vesna :)

dizajn i DIY projekti započeti kod kuće

Zdravo svima,

Moje ime je Vesna i oduvek sam bila opsednuta dizajnom enterijera...

Šta je to što svi mi želimo od svog doma? Da bude udoban, lep, funkcionalan i da za malo novca od sasvim prosečnog postane fantastičan...

To je cilj kome stremim i u svom domu. Da li ću u tome uspeti, ne znam... videćemo... Pokušaću da sa vama  podelim neke od ideja sa kojima se može stići do tog "svetog" cilja.

Ako u tome uspem, nadam se da će to i za vas biti dovoljno inspirativno da učinite nešto posebno od svog doma i budete zadovoljni jer ste sa malo novca i dosta ljubavi  načinili svetilište u kome ćete se uvek osećati najbolje i najlepše!

veliki pozz i :*