5/12/2012

korak prvi

Prvo ću vam pokazati neke stvari koje sam uradila pre  nekog vremena. Na žalost, tada nisam planirala da to delim sa drugima, pa nemam fotografije pre i posle, ali nema veze... Svakako ću vam objasniti sve detalje kako sam nešto uradila.
Pre nekog vremena sam odlučila da uredim dnevni boravak, ali tada nisam imala baš veliki budžet pa sam morala sama da se snalazim... Idela je bila da soba bude crno bela, a bila je... uh, bolje da ne znate... zapravo grozna... Zidovi boje, pa ne znam kako bih je opisala osim da kažem da su bili negde između boje kajsije i cigla boje... bah... Ugaona garnitura je tek posebna priča... tamno crvena sa sitnim cvetnim dezenom... regal klasičan sa staklenom vitrinom u naravno, kakvoj drugoj osim braon boji i još ponešto što i nije vredno opisa... E sad, sve je krenulo od ideje i kožnog kreveta Simpo koji sam slučajno pronašla na nekom ogrooomnooom sniženju. Ostalo je išlo redom... Crni šezlong sa sajma nameštaja, takođe vrlo povoljno, španske tapete na jednom zidu, stara komodica iz mojih devojačkih dana koja je poslužila kao komoda za TV i naravno ono najvažnije novi - stari regal o kome i želim da vam pričam.
Dakle, posle dugog razmišljanja kako da od starog braon regala koji se u tu ideju nimalo nije uklapao napravim nešto što će i dizajnerski i funkcionalno da zadovolji moje potrebe, odlučila sam da ga presvučem kožom (čitaj eko kožom) i to sam i uradila. pored presvlačenja, bilo je potrebno potpuno ga preurediti, tako da sam neke delove izbacila a neke koji su bili otvoreni zatvorila ostatkom vrata koja sam dobila sa odbačenih delova regala. Sve u svemu, ispalo je dobro, jednostavno i nimalo skupo, a plakar je jedinstven i meni se čini da lepo izgleda. Vi prosudite sami pa recite...
E sad postupak...

Dakle, prvo je bilo potrebno isplanirati količinu materijala... Pažljivo izmerite sve delove koje planirate da presvučete. Na svaki izmereni deo dodajte onoliko cm kolika je debeljina dela koji presvlačite. Kada ste to uradili, ostaje da sve te delove, tj. njihove oblike isečete od papira i rasporedite što pravilnije (nešto kao slagalica) na zamišljenoj površini materijala i tako što bolje iskoristite materijal a izgubite minimum i ne kupujete previše. Kada ste to uradili sledi kupovina željenog materijala i postupak....

Ja sam to radila leti jer je tako najbolje, obzirom da se delovi lepe lepkom za kožu koji imaju težak i nimalo prijatan miris. Sve delove sam skinula, pa sam to radila na balkonu. Materijal sam pažljivo izmerila za svaki deo, isekla uz ostavljanje veće dužine zbog delova koji se savijaju preko ivice, namazala lepkom i materijal i drveni deo, sačekala malo da se lepak prosuši i lepila. Ukoliko je negde potrebno, ivice doterajte skalpelom ili makazama, ostavite da sve sve dobro osuši i delove možete ponovo vratiti na mesto. Stranice ormana sam lepila u sobi jer je bilo previše komplikovano da se sve iznese na balkom, ali ukoliko imate veliki balkon ili još bolje dvorište, obavezno to uradite. Kada je sve bilo gotovo... vauuuuu... bila sam zadivljena svojim delom i onim što sam postigla. Nije bilo previše teško, koštalo je malo a dobila sam upravo ono što sam želela i što mi je bilo potrebno. Od tada je prošlo već par  godina, a orman je podjednako lep kao i prvog dana. 
Eto, to je prvi projekat koji ću podeliti sa vama, nadam se da vam se dopao i da će vas inspirisati da i vi nešto slično uradite u svom domu. 
Srdačan pozzz!

Vaša Vesna :)

No comments:

Post a Comment