Fabulously French | Home Chic Club: Fabulously French

5/26/2012

Fabulously French

Ukoliko ovih dana razmišljate (kao ja) o remodeliranju svoje kuhinje, svakako jedno od najvažnijih pitanja koje se postavlja je pitanje stila. Izbor stilova je zaista veliki i zavisi kako od potreba koje kuhinja mora da zadovolji, tako i od kompletnog stila stana.
Kako sam ja opsednuta ovim pitanjem od kada je počelo renoviranje u mom stanu, to sam istraživala ideje i trendove kuhinja poslednjih nedelja. Iako se još uvek nisam definitivno odlučila za stil koji ću izabrati, ipak bih izdvojila jedan koji zaslužuje da bude tema za sebe... njeno veličanstvo FRENCH KITCHEN STYLE :)))
Dakle, kao što svi znamo kuhinja je srce i duša doma i mora biti podjednako lepa i udobna. Ovaj stil je nadasve šarmantan, pomalo romantičan i apsolutni hit u svetu trenutno! Zato ukoliko sada radite renoviranje svoje kuhinje i razmišljate o stilu, evo nekoliko divnih ideja i primera francuskog šika!!
Ono što je takođe važno reći je da ovakvu ili sličnu kuhinju možete stvoriti  po principu "uradi sam"- DIY tako što ćete svoju staru kuhinju ( a posebno ako je klasična i demode braon i sl.) prefarbati akrilnim bojama na vodenoj bazi (belom, golubije sivom, tirkizno plavom i sl.), patinirati i dodati nove ručice odgovarajućeg stila ... Sve to ne mora mnogo da košta, a rezultat može biti zaista fantastičan.
Jednu sličnu transpofmaciju kuhinje možete videti na: http://www.centsationalgirl.com/2010/03/painting-kitchen-cabinets-etc/. Fenomenalno, zar ne!!!
Treba napomenuti da se u  ovaknim kuhinjama, posle bojenja, često vrši postupak patiniranja kojim se dobija utisak starog, antiknog nameštaja. Čitav postupak nije toliko komplikovan i dosta detaljnih objašnjenja je moguće naći na brojnim blogovima koji se bave ovom temom. Posle postupka patiniranja, kuhinja izgleda gotovo potpuno autentično, pa ako vam je to cilj i želite da pokušate, prenosim vam kratak tekst o ovoj tehnici:
" Patina je namenjena za senčenje nameštaja i drvene galanterije isključivo u enterijeru. Ima više vrsta patine: na bazi vode, pationoil, sintetičke patine. Premazuju se: nitro, poliuretanima i akrilnim lakovima. Razređuju se acetonom ili alkoholom. Potrošnja je 40-80 gr/m2, dizne 1,2 - 1,6. Patina se nanosi na ošmirglanu podlogu, posle kratkog sušenja šmirgla se čeličnom vunom ili skoč brajtom tako da ostane u porama drveta. Od načina šmirglanja zavisi krajnji efekat koji se postiže. Uglavnom se koristi za postizanje antičkog izgleda nameštaja ali se može primeniti i kao klasični bajc direktno na drvo. Kada se koristi sa alkoholom lakše se brusi ali je slabija adhezija, a kada se koristi sa acetnom adhezija je odlična ali se teže brusi. Patina je podložna sedimentaciji, nanosi se četkom ili špricanjem. Potrebno je da se dobro osuši pre nanošenja laka, ne sme se skladištiti na temperaturi nižoj od 15*C. Treba je nanositi u tankom sloju, pošto veća količina patine može uzrokovati lošiju adheziju završnog laka. Ima ih u različitim bojama: crna, žuta, crvena, bela, braon, zlatno žuta..."
Uz ovakve kuhinje treba izabrati i odgovarajuću sudoperu, a moj lični favorit je nešto ovako...
Jednom kada ste postigli bazični izgled francuskog stila u vašoj kuhinji, dodajte detalje i sitnice koji će udahnuti život novim kuhinjskim ormarićima. Ideja ima napretek, ja ću ovde pomenuti samo neke.
Postojeće kabinete možete ukrasiti ukrasnim drvenim lajsnama koje ćete dodati na vrh gornjih kuhinjskih ormarića ili na neko drugo mesto po sopstvenom izboru. Pored toga, uvek možete iskoristiti takve ukrasne detalje kao nosače za  police.
Neka od kuhinjskih vrata možete ukrasiti tipičnim francuskim natpisima, a tehnika je dosta jednostavna. Potrebno je da na papiru, odabranim odgovarajućim fontom odštampate željeni natpis. Potom poleđinu papira pređite kredom u boji i papir prikačite uz pomoć selotejpa na željeno mesto na vratancima. Olovkom prelazite preko natpisa kako bi se slova otisnula na vratima. kada ste to završili, slova obradite veoma finim flomasterima (možete kombinovati boje) a potom ceo postupak završite slojem laka radi učvršćivanja za podlogu. Na ovaj sloj možete primeniti i tehniku krekovanja (pucanja površine) i time dobiti još bolji, rustičniji efekat. Na kraju, na jedna ili više vrata možete ušrafiti staru kukicu za kačenje kuhinjskih ubrusa i drugih sitnica radi postizanja još boljeg efekta!!
Ukoliko vam je sve ovo previše komplikovano, dovoljno je da odštampani tekst uramite i postavite na slobodne površine u kuhinji... :)) A evo i kako to može da izgleda...
Na kraju dodajte odgovarajuće posuđe i escajg koje ćete izložiti u otvorenim i zastakljenim kabinetima, na policama, pultu i sl. Uz sve to, tu je i nezaobilazni simbol francuskog duha, petao :)
Ne zaboravite ni na svoje prozore. Ukrasite ih cvetnim sandučićima i dajte vašoj kuhinji dodatno lep pogled i spolja i iznutra :)
Kada ste završili posao i zadovoljno uzdahnuli, preostaje vam samo uživate u odabranim jelima i čaši dobrog vina.... :)
Ukoliko vam se ovaj stil dopadne, dozvolite sebi da se "proširi" i na druge delove vašeg stana. Uz pomoć istih tehnika i ostatak nameštaja može odisati francuskim šikom koji je bezvremen i uvek u trendu!!
Zaista bih volela da moj dom ovako izgleda jednog dana.... Šta se vama najviše dopalo??


No comments:

Post a Comment