Weekend Guest Blog - Draganasgarden | Home Chic Club: Weekend Guest Blog - Draganasgarden

4/19/2014

Weekend Guest Blog - Draganasgarden



There is so much inspiration in blogland, so I thought it would be great idea to bring you a closer look at some blogs. The rules are very simple, you just need to follow my blog. Every weekend, if you contact me and provide me with a post that is related to the topic of my blog and home decor, I will introduce your blog, and you will have a opportunity to tell us a little bit more about your blogs. If you want to introduce your blog to my readers, please contact me on mail vesna.gavrilovic7@gmail.com.
Today I have the pleasure to introduce Dragana Pranjić, blogger at Draganasgarden. Dragana has recently published a lovely book "A book for every woman" that contains a lot of good ideas that you can use and make your home a perfect blend of Scandinavian white and soft shabby pastels, like she did.  Also, Dragana has for you advice on how to manage your garden with love and turn it into a place of peace and enjoy, many recipes and much more. 
Today we will have the opportunity to see just a small part of this lovely book, with a lot of beautiful images and ideas, and I sincerely recommend that you get your copy and enjoy!! Now, it`s time to grab a cup of coffee and enjoy!

Svi znamo koliko inspirativnih blogova ima u našem blogosvetu, pa sam mislila da bi bila odlična ideja da vam približim neke blogove. Pravila su vrlo jednostavna, potrebno je samo da mi se pridružite i pratite moj blog. Svakog vikenda, ako mi se javite i pošaljete mi post koji je povezan sa temom mog bloga i uređenjem enterijera, ja ću predstaviti jedan blog, a vi ćete imati priliku da kažete nešto više o svom blogu. Ako želite da se predstavite mojim čitaocima, kontaktirajte me na mail vesna.gavrilovic7@gmail.com. 
Danas imam zadovoljstvo da vam predstavim Draganu Pranjić, autorku bloga Draganasgarden. Dragana je nedavno objavila i knjigu "Knjiga za svaku ženu" u kojoj ćete pronaći mnogo sjajnih ideja koje možete iskoristiti i uz pomoć kojih ćete pretvoriti svoj dom u savršeni spoj skandinavski bele i nežnih pastelnih tonova, kao što je i ona učinila. U njenoj knjizi ćete takođe naći i ideje kako da sa puno ljubavi uredite svoju baštu i pretvorite je u oazu mira i uživanja, dobre recepte i još puno toga. Od srca preporučujem da posetite njen blog i nabavite ovu sjajnu knjigu. 
Danas ćemo imati prilike da vidimo samo jedan delić iz knjige bogate divnim fotografijama i prilozima, a vama od srca preporučujem da nabavite knjigu i uživate! Mislim da je sada vreme da uzmete svoju šolju kafe, udobno se smestite i uživate.

Dear Vesna, it`s very nice of you as you want to give me support about my book.The book is my baby and I'm very pleased. It is written in a very private way and related with my blog and childhood. As a very little girl I started to decorate and never stopped. It fills me up and makes you happy. There are many sad and ugly things in life, but I want to show that there is another side, nice and not so complicated, that every woman can afford a flower from the garden and hand-painted eggs for Easter. I love people and events and I'm not materialistic person.I love the sun, flowers and dear ones around me. And I appreciate friendship.

Draga Vesna, divna si sto zelis da mi pruzis podrsku u vezi knjige . Knjiga je moja baby i jako mi je draga. Napisana je jako privatno i olicenje je mog bloga i djetinjstava. Kao mala pocela sam da uredjujem oko sebe i nisam prestala do dan danas. To me ispunjava i čini sretnom. Puno je tuge i ružnoga kroz zivot pa ja zelim pokazati da ima i druga strana, fina i ne tako komplikovna i da svaka zena može da si priušti  cvijet iz vrta i jaje rucno naslikano za Uskrs. Volim ljude i dogadjaje, nisam materijalista. Volim sunce i cvijece i drage osobe oko mene. Cijenim prijateljstvo.
Recenzija za knjigu:

Draganasgarden, knjiga za svaku ženu

Da sam birala naslov za ovu knjigu vjerovatno bi to bio - ”Kuglof sa mašnom u kosi”. Između korica i iza već toliko puta viđenog ”knjiga za svaku ženu”, krije se nešto sasvim novo, sasvim posebno, baš kao kuglof sa mašnom u kosi. Kolači i mirisi djetinjstva, ukrasi koji  prostor u kojem živimo čini domom, bijeli svijećnjaci  i sjaj  stakla, bijelo cvijeće, roza porculan, kugla napunjena mahovinom...
Dragana Pranjić s ogromnom ljubavlju  dijeli sa nama vještinu aranžiranja stola, ukrašavanja zidova, čuvanja sjećanja u nekom oblutku s plaže, staroj fotografiji, pronađenoj grani ”začaranog lješnjaka”...Praporci na njenim zavjesama kikoću se i najavljuju dolazak Djeda Mraza, a starinski kolači gnijezde se u starim sitima, na heklanim miljeima. Drage čestitke, sličice, pisamca i poruke ne tuguju u tami ladica nego domahuju okačeni čipkanim vrpcama na raskošnu granu, pronađenu na nekoj livadi i smještenu u najsvjelijem uglu sobe.
Autorka je uspjela da ova knjiga postane nešto kao najbolja prijateljica, nešto sa čime se možemo družiti, dopunjavati, povjeravati najljepše tajne, mijenjati... Unijela je u nju samu sebe, svoj nevjerovatno vedar duh, životnu snagu, optimizam. Njena posebnost izrazila se i u odabiru stila kojim živi i kojim odišu njen vrt, dom, njena popodneva, kafa s prijateljicama. Dragana poručuje -  nismo savršeni, nikada ništa nije završeno  i zato mijenjajmo sebe i svijet oko nas. A promjene pravi u specifičnom i doskora nepoznatom nam stilu i filozofiji  života : shabbi (šabi) šiku, to jest stilu.  Ovaj stil potiče iz kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka kada je  Engleskinja,  Rejčel Ašvel, kupila na rasprodaji starinski namještaj i  slučajno ga loše ofarbala u bilelo, tako da se ispod boje vidjelo drvo. Otada je ”finoća otrcanosti” postala omiljena u svijetu, dostupna svima, uvijek nova i uzbudljiva. Šabi je ono što je prolazno, ali čija  istrošenost  govori o životu tog predmeta, kao što bore na našem licu pričaju našu životnu priču. Šabi je, uči nas Dragana, patina stare kože,  kamena, starinskih printova, čipke, srebrnog odraza u ogledalu.
Spoj smirene prijatnosti, elegancije, tradicije i  jednostavnosti, autorka iz svoga doma i vrte prenosi na stranice ove knjige, zove nas da se pridružimo, dobijemo vlastitu ideju, da detaljima i predmetima koje sami napravimo mijenjamo svoj prostor i radujemo se novom iskustvu. Listajući i uživajući u svakoj stranici knjige shvatimo koliko je sklada i  ljepote u svakom detalju. U neobičnim  svijećnjacima, bjelini heklanih stolnjaka, čajnika u kojima cvjetaju bljedo ružičasti cvjetovi, drvenoj polici za knjige ili nizu teglica sa začinima. Ideja ovog stila koju je Dragana Pranjić nepogrešivo osjetila i usvojila jeste da se postigne prijatnost kakvu smo doživjeli samo kada smo kao klinci došli u bakinu kuhinju i tamo, opijeni mirisom  jabuka i cimeta, čekali da dobijemo kolač ”po jedan”.
Dom i vrt uređeni u šabi stilu, poručuju ove stranice, sadrže elegantne, svijetle tonove, prozračnost i promjenljivost, a to nas tjera da se fokusiramo i doživimo ljepotu u punoj snazi. Upaljene svijeće, cvijeće u vaznama vezanim svilenom ili čipkanom trakom,  a pored toga porđali mali predmeti.  I beton... Autorka na jednom mjestu kaže: ”I beton ima dušu”  Priznajem da nikad nisam na taj način razmišljala o betonu.  Sad  priznajem: Da!  I beton ima dušu. A niko mu, valjda, ne daje toliko duše koliko naša autorka. Sa ljubavlju govori o načinu na koji to radi. Sitni predmeti od betona, srca, zdjele, velike zdjele za vrt, ogromni, raskošni list rabarbare koji je zauvijek ostavio trag u betonu...
I tako , od šarenih srca sašivenih od čipke ili crvenog platna, rubinskog nara u svjetlu svijeće, mekane mahovine, svilenih bombona, do bakinih kolača, polica za začine i betona s dušom, Dragana nas vodi kroz 125 stranica svoje knjige. Teksta je malo, tek toliko da nas uputi, pokrene. Riječi tople, sve je rečeno kratko, jasno, ničeg suvišnog i zamarajućeg  nema na ovim stranicama. Ali, ako je istina da jedna slika govori hiljadu riječi onda je ovo ”najrječitija ” među knjigama ove vrste. Već prve stranice vode nas u bajkoviti svijet prekrasnih slika, pastelnih boja, boja zemlje, voća i života. Knjiga je podijeljena na poglavlja, tako da svako odgovara jednom godišnjem dobu. A boje, mirisi, ukrasi, materijali, savršeno odgovaraju svakom od njih posebno. I mnogo , mnogo bijelog. Za zimu, ljeto, jesen, proljeće, bijelo i čisto, sveže kao djetinjstvo.
Važno je samo s ljubavlju uklopiti sve ono što volite, u čemu pronađete neku poruku, oslušnete šapat: cvijeće, boje, vertikalne i vodoravne detalje, vesele materijale, šarm starih ručnih radova, mirise djetinjstva. Važno je uživati u ljepoti, a Dragana Pranjić to s radošću čini i dijeli  tu radost nesebično s drugima.
Zato, od srca preporučujem ovu knjigu. Ako i ne napravite bar neko malo srce od  šarenog cica,a vjerujem da hoćete, uživaćete sigurno u ljepoti i toplini kojom zrači svaka stranica knjige Draganasgarden, knjiga za svaku ženu.
Snežana Šestić
xoxoxo
Vesna!!

4 comments:

  1. Još jedan krasan blog predstavljen na tvom! Pratim Draganu barem godinu dana, svaki put se nanova oduševim njenim idejama. Drago mi je što je ostvarila svoj san o objavljivanju ove knjige, bravo za nju i za sve druge žene-kreativke kojima je inspiracija!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilo mi je zadovoljstvo da mogu da je predstavim mojim čitaocima i da malo promovišemo knjigu. Znam koliko joj znači knjiga i zato sam želela da što više ljudi čuje za nju. :)

      Delete
  2. Divna ideja s tvoje strane..Svaka čast i tebi i Dragani, koja je baš posvećena temama kojima se knjiga bavi i s ljubavlju pristupa svemu...
    Pozdrav obema:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Sandra!! Veliki pozdrav od nas! :)

      Delete