Nostalgican A Svež - Midcentury Modern (on Serbian) | Home Chic Club: Nostalgican A Svež - Midcentury Modern (on Serbian)

5/30/2015

Nostalgican A Svež - Midcentury Modern (on Serbian)


Kada:
Midcentury modern se pojavio u našim domovima posle više od četrdeset godina. Nostalgičan, a ipak svež, ovaj stil je veliki modni hit u čitavom svetu. I kao što mu samo ime kaže, pojavio se sredinom 20-tog veka i okupirao sve domove od sredine 1940-tih do 1970-tih. Njegova jednostavna i sveža estetika proistekla je iz potrebe da dizajn kroči u moderno doba kroz hrabre, nove oblike i linije.
Njegove karakteristike su svedene forme, savremeni uzorci i prirodni materijali, koji zajedno stvaraju funkcionalan i šik stil. SAD, Velika Britanija, Japan i Skandinavija bili su glavni centri Midcentury modern estetike. U SAD-u Herman Miller proizvodi poznate stolice za braću Eames, kao i čuvenu "Marshmallow" sofu za Georgea Nelsona. Knoll pravi interesantne stolice od žice za  Harry Bertoia i kul Tulip stolicu za Eero Saarinen. No, pored njih treba pomenuti i druge značajne dizajnere ovog doba kao što su Ernest Race, Isamu Noguchi, George Nakashima, Børge Mogensen, Arne Jacobsen itd.

Zašto:
Pravo pitanje je zašto je baš ovaj stil danas tako popularan? 
Pa, svi znamo da je čovek, još od zore civilizacije uvek gledao u prošlost, tražeći inspiraciju. Nostalgija takođe igra veoma značajnu ulogu u tome kakve stvari biramo i kakvim stvarima se okružujemo. Svakako da dosta uticaja na naš odabir stila ima i naša podsvest. Lepe uspomene koje nosimo iz detinjstva, a koje smo vremenom negde potisnuli, stvaraju vezu između prošlosti i sadašnjosti, a stvari koje podsećaju na to doba evociraju u nama topla osećanja i osećaj sigurnosti koji nam je svima tako potreban u surovoj sadašnjosti ispunjenoj sa mnogo rada, moderne tehnologije i tako malo slobodnog vremena za porodicu i prijatelje. Na kraju krajeva, potpuno je prirodno da i sada želimo da se osećamo lepo, ušuškano i sigurno, kao kada smo bili deca.
Zato, ako ste srednjih godina (kao ja) i pomalo vam nedostaje vaš dom iz detinjstva, možda vam se dopadne ovaj stil i poželite ga i u svom domu. No, čak i kod mladje populacije, koja nema ovakve uspomene, ovaj stil ima veliki uspeh, jer su minimalistički senzibilitet i stil opet u centru pažnje. Mladja generacija ga prihvata jer ceni njegovu jednostavnost, lepotu i svežinu, kao i odličnu kompatibilnost sa svim drugim stilovima. 

Gde:
Ukoliko želite da osvežite svoj dom stilom Midcentury Modern, postoji bezbroj prodavnica i sajtova koji su posvećeni ljubiteljima ovog stila. Jedan od njih je i Chairish, mesto gde ljubitelji dizajna kupuju i prodaju. Ovde možete pronaći neke od sjajnih originalnih komada nameštaja, dekora, umetnina, nakita i drugih stvari za sebe i svoj dom, a ako želite da lično pogledate, to možete učiniti ovde. Pre nekoliko dana sam dobila email od Holly, koja je jedan od menadžera Chairish-a. Rekla mi je da se ljudima u Chairish-u jako dopada moj blog, da se dive mom ukusu i stilu i da smatraju da sam ja prava osoba za učešće na njihovom izazovu "Mix n Mach". Pitala je da li sam zainteresovana da učestvujem u izazovu i ja sam naravno prihvatila.Zbog toga sam napravila nekoliko idejnih rešenja koristeći, pored ostalog i komade nameštaja koji se mogu naći na sajtu Chairish i kombinovala ih sa drugim stilovima. Nadam se da vam se moji predlozi dopadaju!

Saveti:
Za kraj ove priče, evo i nekoliko saveta. Najjednostavniji način da uvedete ovaj stil u svoj dom, a da ne morate da opljačkate neku banku, jeste da ga kombinujete sa drugim stilovima i komadima nameštaja koje već imate. Nemojte zaboraviti da potražite ovakve komade na svojim tavanima, podrumima ili u stanovima svojih rođaka. Starim komadima udahnete novi život svežim meblom, bojom ili slojem laka i kombinujte. Vaš dom će izgledati sveže i moderno, a vi ćete imati osećaj kao da ste u potpuno novoj kući. Naravno, kada krenete sa ovim poduhvatom,izbor pravih boja je uvek prvi korak u planiranju enterijera,jer će od toga zavisiti i izbor nameštaja i kućnog dekora.Ovaj stil uglavnom kombinuje tamnije prirodne tonove sa jakim, zagasitim tonovima. Ukoliko niste ljubitelji ovakvih boja, zadržite se na detaljima, biće sasvim dovoljno. Takođe, veoma je važno izabrati i prave uzorke i šare za tepihe, zavese i mebl. Ukoliko volite ovaj stil, onda svakako pažnju poklonite asimetričnim i apstraktnim uzorcima na materijalima.Prilikom izbora lampi i lustera, obratite pažnji ma materijal i oblik. Ovaj stil preferira ili vrlo stroge, geomertijske oblike ili okrugle, zaobljene forme, a od materijala najčešći izbor je glatki metal, ponekad sa dodatcima od drveta. I na kraju, nemojte se plašiti da prekršite sva ova pravila kada sređujete svoj dom. Budite kreativni i kombinujte stvari koje prijaju vašim čulima. Na kraju krajeva, vi ćete živeti u tom prostoru, zar ne?
Evo i spiska komada koje sam ja koristila u ovom izazovu (svi su iz Chairish-a):

Mid Century Nelson Style Walnut Table Clock
Mid Century George Kuvacs Ceterpillar Lamp
Mid Century Gold Bamboo and Glass Coffee table
Mid Century Modern Silver Banded Table Lamp
Mid Century Modern Sofa by Kroehler
Mid Century Modern Splash Oil Painting
Mid Century Venini Chandelier
Mid Century Modern Walnut Credenza Dresser
Modern Thonet Bentwood Chair
Restored Hollywood Wakefield Aristocrat Sofa
Retro Style Sunburst Clock
Spectrum Design BR.02.7 Sofa
Painted Bergere Louis XVI Style
Autentic Mid-Century Dunbar Desk
Wathered Blue Wooden Pentry



Vesna 

8 comments:

  1. Ja ću ovde da ostavim komentar, mada sam pre neki dan pročitala i englesku verziju :-) Uopšte mi nije čudno što su te pozvali na izazov i da im se dopada tvoj blog i to što radiš, svaka čast! I dopadaju mi se ova idejna rešenja iako to nije moj stil. Bravo!!! Pozdrav, Ivana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Ivana. Da budem iskrena, ja sam bila vrlo iznenađena kada su me pozvali, ali zaista prija kada neko ceni ono što radiš. Izazov je bio za mene utoliko veći, jer ovo nije moj stil, ali trudila sam se da izađem iz svoje "sigurne zone" i razmišljam malo drugačije.
      Srdačan pozdrav!!


      Delete
  2. Lepa kolekcija komada u kojoj verovatno svako može da pronađe ono nešto što će se uklopiti..
    Mene lično oduševljava ta uklopivost stolica-fotelja...Nekad mislim kako je dobro što neke stvari ostaju ovde na online nebu a ne u mojoj "opipljivoj" sredini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga. Potpuno si u pravu, da nije tako mi bi sasvim poludele. :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Divne kombinacije si napravila i želim ti uspjeh na izazovu!

    ReplyDelete