Zadivljujuće a moguće!! | Home Chic Club: Zadivljujuće a moguće!!

5/13/2012

Zadivljujuće a moguće!!

Često gledamo fotografije enterijera koji nas ostavljaju bez daha... U čemu je tajna takvih prostora??
Radi o nekoliko pravila koja vode ka sigurnom uspehu. 
Trenutno radim na uređenju svoje trpezarije. Mala (malecka) kakva jeste pruža mi veoma ograničene mogućnosti za kreiranje prostora koji oduzima dah, ali ja se ne predajem tek tako. :)

Prvo i osnovno: Dobar plan!!
Pre nego što krenete u realizaciju imajte na umu da nijedno ograničenje nije toliko veliko da je nesavladivo. Zato pažljivo osmislite prostor kakav želite. Kopirajte stil koji vam se dopada, bez obzira da li je on moderan minumalistički ili možda više tradicionalan. 
Ja lično najviše volim dobar mix oba, eklektiku koja će obuhvatiti najbolje od svih stilova i koja će slaviti sve trendove ali uvek nosti pečat ličnog i osobenog.


Obzirom da volim elegantan prostor, ali ne previše formalan u kome se moja porodica neće osećati komotno i udobno, kombinovaću nekoliko bitnih principa.

1. Zidovi:
Obzirom da sam već rekla da je prostor veoma mali i da nema previše prirodnog svetla, osnovno je da mora da ostane svetao. Zato je belo najbolji izbor... jednostavno, bezvremeno i opet trendy.
Da bih postigla pravi efekat bez prevelikih izdataka, na frontalni zid postaviću prekrasan tapet ( The Gardens of Amsterdamhttp://www.tapetino.co.rs/. Cena rolem iznosi 3.700,00 RSD a dimenzije su 10,05x0,53 m.

by BN Wallcoverings


Tapet je veoma kvalitetan, lep i lako se održava (može se prati) te će imati kako estetsku, tako i funkcionalnu vrednost i svrhu u prostoru u kome se svakodnevno obeduje, ispija popodnevna kafica, piše i čita...
Ostali zidovi biće okrečeni u belo - kakva je i podloga na tapetu (Helios akrilna disperzija -sjajna). I oni se mogu lako održavati, a malom prostoru će dati potrebnu svetlost i svežinu i vizuelno će ga učiniti većim.

2. Nameštaj
Trpezarijski sto je veoma važan estetski i funkcionalni detalj svake trpezarije. U mom slučaju to je sto kupljen pre dve decenije na aukciji američke ambasade. Proizvođač je Drexel Heritage Furniture, US kompanija osnovana davne 1903.godine a više detalja možete naći na:  http://www.drexelheritage.com. Sto je klasičnog dizajna, od punog drveta i veoma praktičan jer u punoj dužini za sto može da se smesti 12-14 osoba (nakon umetanja tri dodatna širine 0,5 m dela ukupna dužina stola je 3,2 m x 1,10 m) pa ga koriste i moji prijatelji za velike proslave.  Na žalost, nekada prekrasna politura je uništena, pa je vreme i za njegovu restauraciju. Već je napola obrušen,a nakon završenog brušenja sledi nanošenje nove politure (naravno DIY) kako bih mu vratila stari sjaj.

Stolice su takođe veoma bitne, moraju da zadovolje u estetskom smislu ali da budu udobne i ne previše glomazne, obzirom na ograničeni prostor kojim raspolažem. Bež eko koža je vrlo zahvalna za svakodnevno korišćenje i održavanja, a pritom deluju dovoljno elegantno. 
Originalne stolice koje su kupljenje uz ovaj sto u lošem su stanju, pa su morale biti zamenjene, ali u budućnosti planiram da ih obnovim i upotrebim u vikendici. :)
Komode su takođe poželjne, što zbog odlaganja posuđa, stolnjaka, escajga, to i zbog sopstvene estetske vrednosti i predstavljaju mesto na kome se mogu izložiti dekorativni predmeti i lampe. Pronašla sam jednu koja je ušla u uži izbor. Bela, svedene forme... i ne previše skupa :)

Ako pak preferirate nešto drugo, moj predlog je da to bude neki unikatan komad nameštaja koji će sam za sebe biti izjava vašeg stila i načina života. Takve komade moguće je pronaći veoma povoljno, a potom im uz malo boje i truda vratiti lepotu.


3. Rasveta:
U svakoj trpezariji neophodno je centralno osvetljenje iznad stola. Ono mora biti dovoljno jako da pruži dovoljno svetla, ali nikako ne sme smetati onima koji sede za stolom. Jedan fantastičan luster je trik kojim se postiže efekat elegantnog, zadivljujućeg prostora. Zato nemojte štedeti na ovom komadu, isplatiće se višestruko. U pogledu perifernog svetla moguće je više kombinacija. Zidne ili stone lampe, ugradna rasveta u    
spuštenom plafonu, fluo rasveta ispod karniše ili dekorativnih lajsni i sl. Izbor zavisi od stila i samog prostora.


4. Dekoracija:
Ogledala u prostiru mogu da učine čudo. Već neko vreme sanjarim o jednom ogledalu za koje verujem da i ne postoji na našem tržištu, ali sam uspela da pronađem nešto slično. Doduše ne u obliku ogledala, već u obliku zidnog sata. Tzv. sunburst mirrors su izgleda veliki hit svuda u svetu, pa ćete možda negde i pronaći neko... U svakom slučaju, ako ne uspete, sledi jedan od mojih narednih projekata izrade ovakvog ogledala o čemu će biti reči u posebnom prilogu. :)
Ovako izgleda  moje omiljeno ogledalo...
a ovo je moj sat :)

Nije loše, ha...:)
Naravno, tu su i slike (samo vodite računa jer se tu najlakše sklizne u neukus). Ukoliko niste vlasnik nekog umetničkog dela, odaberite dobre ramove i u njih stavite drage uspomene, fotografije ili nešto slično.  Trik je da sve ramove različitih formi obojite istom bojom, dodate nešto širi paspartu (ako su u pitanju male fotografije ili sitni predmeti) i postavite ih u formi kvadrata, kruga ili pravougaonika (zavisno od dužine zida) i dobićete jednistven detalj-mini izložbu koja pleni.

5. Podne obloge:
Tepih je posebna priča i kao i zavese, predstavlja element koji može prostor da razigra i učini dopadljivim. Obzirom da nisam pobornik šareniša, verovatno ću se odlučiti za tepih neutralne, bež ili bele nijanse. Razigranost se može efektno postići i teksturom, čiji sam ja fan :)


6. Zavese:
Ukoliko imate sreće da vaša trpezarija ima prozore (znači dosta svetla) svakako će vam biti potrebne i zavese. Osobno nisam neki fan istih, ali ako pogled kroz prozor nije na prekrasno zelenilo već na beton i komšijski prozor, moraju se koristiti. Ako je tako, ja sam opet za nešto lako, prozračno, neopterećujuće. Ako to nije dovoljno zbog zamračivanja, uvek možete koristiti roletne ili venecijanere koje ćete ugraditi između dva prozorska krila (čime ćete ih učiniti manje vidljivim i zaštititi od prljanja i prašine) i ne morate žrtvovati lepotu zbog funkcionalnosti. Dakle, lako, prozračno, svetlo...:)

Dakle, nekoliko dobro kombinovanih ideja učiniće čudo za vašu trpezariju.
Inkorporiranje ovih nekoliko ideja u vaš projekat učiniće da dobijete savršen, dobro ukonponovan prostor za uživanje u svim vašim kulinarskim čudima. Zadivljujuće je ipak moguće, zar ne? :)
Vraćam se sutra sa novim idejama za  kraj ove nedelje!

Vesna! 

2 comments: